TÖRTÉNET

A zalaszabari Öreg-hegy tetején elhelyezkedő családi borászat históriája az 1800-as évekre nyúlik vissza, ahol a térség meghatározó földbirtokosa és művelt arisztokratája, Baán Kálmán pincészete  tündökölt egykor. Baán Kálmán munkássága beragyogta a borász szakmát, méltó hírnevet szerezve a zalai boroknak. 

A pince újjáélesztéséhez több mint egy évszázadnak kellett eltelnie, amikor Szabadics Zoltán és felesége egy nehéz nap után megnyugvásra vágyott és a zalaszabari dombok tetején véletlenül belebotlottak az akkor omladozó ősi épületbe. A Kis-balatoni panoráma és a hely atmoszférája azonnal magával ragadta őket, és szenvedélyes emberek lévén elhatározták hogy újra életet lehelnek és visszaadják régi fényét a birtoknak. A pince felújításával kezdődött, ezzel egyidőben az ültetvény újratelepítése is elindult. A Baán Kálmán idejében jó minőséget produkáló fajtákat telepítették: pl. rajnai rizlinget, olaszrizlinget. 

JELEN ÉS JÖVŐ

A borászat jelenéhez tartozik a szakértelem, a precizitás és az elkötelezettség. Az egyik tulajdonos szenvedélyének hódolva mára végzett szőlész-borász szakmérnökként a prémium minőségű kézműves borok elkötelezett híve és készítője. A Kányaváry Borbirtokon mindenek felett a minőség áll, így a borokhoz csak különleges helyszíneken, különleges alkalmakkor van mód hozzájutni. A magas minőségű gasztronómiai élvezeteket kedvelők a helyszínen borkóstolókon, vagy prémium gasztronómiai rendezvényeken próbálhatják ki a zalaszabari hegyen készült remekeket. 

A korszerű borászati üzem, a látványborászat és a hozzá tartozó infrastruktúra kialakításával a látogatók bepillanthatnak a bor készítés kulisszatitkaiba, a borkóstolókhoz pedig autentikus környezet került kialakításra. 

A látványborászat épületének kialakításán túl bor készítéshez szükséges eszközök és berendezések beszerzésére is sor került, a teljesség igénye nélkül: tartályok, palack tároló konténer, szivattyúk, laboratóriumi kellékek, palackozáshoz szükséges eszközök: palacköblítő, töltőgép, címkéző. 

A látványborászat mellett saját forrásból 2 db mezőgazdasági géptároló és egy műhely épület, 250 fm mészköves feltáró út, közművezeték (szennyvíz, víz, villany), került kiépítésre. 

A borászat fejlesztését érintő beruházás összköltsége nettó 60 Millió Forint volt. Ebből a látványborászat a VP3-4.2.2-16 Vidékfejlesztési program, borászati termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása keretében valósult meg összesen 34 642 789 Ft értékben, amelyből a támogatás mértéke 17 321 391Ft.