Csuka Bence vagyok, a Kányaváry Borbirtok borásza. Talán nem leplek meg azzal, ha azt mondom, hogy nálam gyermekkoromban kezdődött el a szakma iránti rajongás, hiszen a pályaválasztásnál nem sok tizenévesnek jut eszébe a szőlész-borász mesterség.

Nagyszüleimnek volt egy kis szőlőbirtoka, ahová fiatal koromban engem is sokszor magukkal vittek. Kisgyermekként az apró régi présház és a hűvös pince távol a város zajától egyfajta menedékként üdvözölt minden egyes alkalommal. Megfogott a nyugodt környezet, a természet közelsége és láttam a felnőtteket a hétköznapok gondjait hátrahagyva felhőtlenül élvezni az életet ezen a helyen. Amikor csak lehetett nagyapámmal tartottam, sürögtem-forogtam körülötte. Ő pedig végtelem türelemmel vitt magával, az sem zavarta, hogy apró termetemmel sokszor hátráltattam a munkában. Emlékszem feltett a nagy hordó tetejére és néha-néha megengedte, hogy én is megpróbáljam megszívni a hébért. Felejthetetlen emlékek ezek.

A gimnáziumi évek után megkezdtem tanulmányaimat szőlész-borász mérnökként, majd rögtön munkába álltam. A gyakorlatban szerzett tudásomnak köszönhetően méginkább bebizonyosodott, hogy ez nem csak egy munka, hanem igazi hivatás számomra. Minden egyes évszakforduló egy tiszta lap, egy új lehetőség, hogy elkészítsünk egy nagyszerű palack bort, amivel örömet hozhatunk a hétköznapokba éppen úgy, ahogy azt száz évvel ezelőtt nagyszüleink, több ezer évvel ezelőtt pedig elődeink tették!

Célom, hogy munkámmal a Kányaváry Borbirtok és egyben a zalai borvidék jóhírét erősítsem és belecsempésszek egy csepp kulináris élvezetet minden borospohárba, amibe Kányaváry bort töltenek!