Skip to main content

A Balatoni Borok Versenyén 2022-ben két rangos díjjal gazdagodott a Kányaváry Borbirtok: a PIRKADAT lett a Balaton legjobb rozéja, valamint pezsgő és habzóbor kategóriában a BIZSERGŐ elnevezésű kiváló buborékos tételünk győzedelmeskedett.

A Ba­latoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program­mal együttműködésben.

A presztízs értékű Balatoni Borok Versenyét idén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg május 26-án Balatonfüreden megújult köntösben friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve, a verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt idén is.

A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, amely hat borvidékből tevődik össze: a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári borvidék. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral.

A bírálat május 26-án Balatonfüreden volt, a nyerteseket – stílszerűen – a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén hirdették ki június 15-én.

A díjakat a Kányaváry Borbirtokot  két fiatal és tehetséges szakembere Csuka Bence, szőlész-borász szakmérnök, a birtok borásza, valamint ifj. Szabadics Zoltán, sommelier, WSET1, szőlész-borász gyakornok vette át.