Skip to main content

A rózsaszín bor vidáman íveli át a vörös és a fehér bor közötti átmenetet, bizonyos értelemben a rozé inkább egy lelkiállapot. Rozé borok készítéshez bármely kékszőlőfajta szóba jöhet.

A készítése során a bogyózott, zúzott szőlőt kellő ideig héjon történő áztatással érjük el a kívánt színanyag kioldást, majd elválasztjuk a mustot a többi alkotórésztől. Lényeges, hogy ne legyen túlzott a sok színanyag, hiszen akkor lesz szép a színe, ha mindössze néhány óráig tart ez az áztatás.

A borász ezzel az eljárással teljes mértékben kontrollálni tudja a bor színét, és amikor az eléri a tökéletes színt, rögtön eltávolítja a vörös szőlő héját (a vörös pigment forrását).

Szinte bármilyen vörösborszőlőből (a Cabernet Sauvignontól a Kékfrankosig) lehet rozé bort készíteni.

A rozé ízélményében a piros bogyós gyümölcsöket, virágokat, citrusféléket, dinnyét lehet felfedezni, a lecsengésen kellemes, ropogós zöld íz a zellerhez vagy rebarbarához hasonló. Természetesen attól függően, hogy milyen szőlőfajtával készül a bor, az íze jelentősen változhat.

A rozé és az étel párosítás tekintetében elsősorban friss salátákkal, könnyű tészta- és rizsételekkel, tenger gyümölcseivel, valamint grillezett halakkal, fehér húsokkal ideális párosítás. 

Tökéletes választás a forró napokra!

Kedvenc Kányaváry rozédat akár most rögtön meg is rendelheted néhány kattintással a webshopon keresztül:

https://kanyavary.hu/borok/