Skip to main content

A VinAgora Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye, mely tagja a legszigorúbb szakmai nívót képviselő versenyeket tömörítő világszervezetnek, a VINOFED-nek. 

Az idei versenyre a szép számmal jelenlévő hazai minták mellett rekord számú külföldi minta érkezett, így összesen 941 bor vett részt a megmérettetésen, 16 országot képviselve.

 

A zsűri 10 különböző, egyenként 6-7 főből álló zsűribizottságból állt össze, munkájukat a Borkult által fejlesztett WineCompass bíráló szoftver legfrissebb verziója segítette, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a bíráló szakemberek teljes figyelmüket a borok értékelésének szentelhessék. 

A borsorok magas színvonalát tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a borok mintegy 76%-ának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 85 pont feletti pontszámot.

A szoros versenyben a Kányaváry Fortély 2021 előkelő aranyérmes helyre került, így jogosulttá vált a “VinAgora macaron” használatára (az érmes borok palackján elhelyezhető címke), mely a termék iránti fogyasztói bizalmat erősíti és garancia a legmagasabb minőségre.

A Kányaváry Borbirtok borásza, Csuka Bence elmondása szerint a kitűntetés hatalmas megtiszteltetést jelent számára, hiszen a Fortély tavalyi évjárata után, amely a hazai versenyeken szépen szerepelt, idén sikerült „meghódítani” a nemzetközi közönséget is, hiszen ez Magyarország egyetlen internacionális versenye.

Az arany kitüntetéssel jutalmazott Kányaváry tétel, a Fortély 2021 sauvignon blanc oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz fehérbor, a fajta jellegzetességeit mutatja, harmonikus savtartalmával, ami nem bántóan erős mégis határozott, így egy rendkívüli ízélményű bort ízlelhetünk általa.

Illat és ízjegyeiben a zöld fű illata keveredik az erőteljes citrusos jegyekkel és bodzával, a kortyban lédús gyümölcsösség fedezhető fel. Friss, ropogós sauvignonról beszélünk melyet nem a mély, sokkal inkább a friss savak jellemeznek, viszonylag magas alkoholtartalommal karöltve, ami az évjáratnak is köszönhető.

Ha Te is egyetértesz abban, hogy ennél az aranyéremnél nem kell jobb ajánlólevél, várunk kóstolóra a birtokon panorámás borteraszunkon és borkóstoló termünkben, ahol a finom falatok és ízletes borok élvezete igazán különleges élmény és tökéletes hétvégi program!

 

5 ÉRDEKESSÉG, AMIT ÉRDEMES TUDNI A SAUVIGNON BLANC-RÓL

  1. Nagyon könnyen párosítható, szinte bármilyen fogáshoz remekül passzol, amit citromlével meg tudunk locsolni. Tenger gyümölcseihez, grillezett halakhoz, könnyű húsokhoz, zöldségekhez. Ami a sajtokat illeti, imádják egymást a kecskesajttal, vagy egy jó svájci a Gruyere-el is kiváló.
  2. Van egy legendás szerelmi kapcsolata is a fajtának: évszázadokkal ezelőtt egy napsütötte francia szőlőbirtokon találkozott egymással a Sauvignon Blanc és a Cabernet Franc, a szerelemből pedig megszületett a Cabernet Sauvignon
  3. Van egy “hasonmása”, a Fumé Blanc, ami valójában egy Sauvignon Blanc. A “fumé” azt jelenti, hogy füstös, Fumé Blanc-t pedig tölgyfahordóban érlelik, amely megadja a bornak a füstös jegyeket, amelyeket a az érlelés során kap meg.
  4. Nem hiába hívják VAD fehérnek (sauvignon=vad) hiszen az indái zabolátlanul nőnek jobbra-balra, ami sok-sok kézimunkát igényel a szőlőbirtokokon.